Tilbake til startsiden

Adressen til klubbhuset er Kadettangen 12. (Gårdsnr. 7, Bruksnr. 4)

Aktivitetene i Tyrving var i 2019 friidrett, orientering og barneidrett.

Tyrving er (2019) Norges største friidrettsklubb for barn og unge målt i antall utøvere og deltakere i større stevner.
Orienteringsgruppen og friidrettsgruppen er blant landets største.

Klubbhuset ligger (2022) på Kadettangen i Sandvika.
I sommerhalvåret fra midten av april til høstferien er treningen utendørs på Nadderud stadion.
I vinterhalvåret fra oktober til mai er treningen innendørs i den nye hallen på Rud, Bærum idrettspark.

I jubileumsboken Tyrving 1922–1997 er klubbens historie grundig beskrevet. Her står det om klubbens oppstart:
"17. juni 1922 gikk fire venner og ryddet jordet på Staver gård for åkersennep mens de satte ord på noen tanker. Under en kort ryggstrekk ble gutteklubben "Freidig" stiftet, men av praktiske grunner fremdatert til dagen etter. De fire var brødrene Kristoffer og Rolf Staver, Ragnar Kraugerud og Thorleif Olsen. De ga hverandre verv, med Rolf "Boien" som klubbens første menige medlem. Idretten de første årene var fotball, ski og skøyter ja, man var til og med en snartur innom boksing. De fleste slike smågutteklubber gikk inn i glemselen når siste rest av den første fotballen var sparket inn i skauholtet rundt løkka eller ble liggende på et hustak. Andre viste stor levedyktighet og kom litt etter litt inn i fastere former. Slik var det med "Freidig", takket være de første bærende krefter, som har vært med oss tett opp til i dag. I 1926 ble gutteklubbens navn endret til "Tanum Idrettslag" og 15. november 1945 til "Tyrving"."

Klubbhuset på Kadettangen ble reist i 1985. Her var det begrensede treningsmuligheter, og
Tyrving har en flere tiårs historie bak seg med trening på skoler. På Levre skole hadde de en liten og en litt større gymsal. Oppvarming var bakkeløp i veien utenfor. Innendørs var det stort sett styrketrening. Sprint var det lite av fordi startblokker ikke kunne brukes. Det ble mye sirkeltrening, der bom og andre typiske skoleapparater ble brukt.
Det var et stort fremskritt da klubben fikk lov å leie Gjønneshallen i 2005. Her holdt de til frem til 2013.

Klubbens beste kvinnelige friidrettsutøver gjennom tidene er Berit Berthelsen. Hennes norske rekord på 6,56 meter i lengde fra 1968 sto frem til 2010. En tid var hun også nordisk rekordholder. Hun oppnådde også meget gode tider både på 100 meter, 200 meter og 400 meter, samt i femkamp der hun satte nordisk rekord. Hun ble europamester i lengde innendørs både i 1967 og i 1968.

Tyrving dominerte kvinnenes eliteklasse i Holmenkollstafetten de første årene. Laget tok fem strake seirer i perioden 19751979.

Godtfred Holmvang ble europamester i tikamp i 1946. Hans norske tikamprekord sto helt til 1959. Holmvang fikk Egebergs Ærespris i 1946.

Rolf "Boien" Staver var en pioner i arbeidet med norsk friidrett for ungdom og kvinner, og var den selvsagte stevneleder i de årlige Tyrvinglekene (Se nedenfor). Han fikk Kongens fortjenestemedalje i gull kort tid før sin død i l975.

Christina Vukicevic tok sølv på 100 meter hekk i junior-VM i 2006. Hun meldte seg ut av klubben året etter. I 2010-sesongen var Fredrik Amundgård (kule), Mia Haave (tresteg) og Kristin Sundsteigen (diskos) på landslaget.

Orienteringssporten fikk sitt gjennombrudd i Norge i 1932, og Tyrving var med fra starten. Tyrvingløpere har vunnet en rekke NM gull, både individuelt og i stafett, og klubben har arrangert flere norgesmesterskap. Rolf Vestre var med å vinne VM i stafett i 1989, og sikret seg verdenscupseire både i 1988 og i 1990. Ingunn Hultgren Weltzien vant gull i junior-VM i 2006. Audun Hultgren Weltzien vant et verdenscupløp i 2007. Samme året vant han NM i sprint og langdistanse (ultralang), og han vant norgescupen sammenlagt.
Under VM i orientering i 2008 vant Audun Hultgren Weltzien sølv med det norske laget på stafetten. Kristin Sundsteigen vant NM-sølv i kule samme år. 

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Tyrving

Finborud, Kjell m.fl. (red.). (1997). Tyrving 1922–1997

Tyrvinglekene
Tyrvinglekene er (2018) Norges største friidrettsstevne. De har blitt arrangert av Idrettslaget Tyrving siden 1950; de første årene på Kadettangen i Sandvika og siden 1962 på Nadderud stadion. Lekene har først og fremst vært årets høydepunkt for unge norske friidrettsutøvere, men det har også vært deltakelse fra andre europeiske land og fra USA.

Det første året deltok 540 utøvere, og tallet steg raskt til rundt 1800 deltakere fordelt på 2400 enkeltstarter – ingen liten jobb for de mange frivillige fra Tyrving som ordner innkvartering, bespisning og ikke minst avviklingen av selve stevnet. Inntil 1963 var det stevnekontor og overnatting på Valler gymnas, senere på Høvik skole. Etter en periode med synkende deltakelse, ble det et oppsving fra 2000-tallet. I 2007 hadde Tyrvinglekene 1600 deltakere og nær 5000 individuelle starter. Det året samarbeidet lekene med Bislett Games, og finalene gikk på Bislett stadion.

Tyrvingnestor Rolf Staver var stevneleder frem til sin død i 1975. Han ble avløst av Tor Solem, som hadde oppgaven frem til 1990.

Mange av landets beste friidrettsutøvere har deltatt i Tyrvinglekene. Lars Martin Kaupang, tidligere president i Friidrettsforbundet, har uttalt om Tyrvinglekene: “Bare navnet Tyrvinglekene inngir en tradisjon og en opplevelsesrikdom som er blitt flere generasjoner av idrettsutøvere til del. Tyrvinglekene har alltid fremstått som noe mer enn en kamp om medaljer og førsteplasser.”

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Tyrving

Tyrvings barneleker
Tyrvings barneleker var lenge Tyrvings årlige friidrettsstevne for barn alderen 4–10 år. Senere har stevnet blitt supplert av Tyrvings vårleker. Tyrvings barneleker arrangeres da om høsten.

Tyrvings barneleker ble arrangert første gang i 1951 på Kadettangen, og fra en gang 1970-tallet på Nadderud stadion. Til å begynne med sto kun et kort løp på programmet, senere er hopp og kast kommet til. På det meste har deltagerantallet vært oppe i mer enn 300. Tidlig på 2000-tallet lå antallet på omkring 100. Det settes ikke opp resultatlister, og alle deltakerne får premie.

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Tyrving

Tyrvingstafetten
Tyrvingstafetten er en terrengløpsstafett arrangert av Tyrving, første gang på Staversletta i 1953. Se detaljkart. Tyrvingstafetten var lenge landets største ungdomsstafett i friidrett, i 1959 med 63 lag og 722 løpere på startstreken. I 1967 ble arrangementet flyttet til Kalvøya, og forholdene ble bedre for både løpere og publikum. Antall aktive i friidrettsklubbene sank imidlertid, det samme gjorde deltakelsen i denne typen arrangementer. I 1987 ble Tyrvingstafetten arrangert for foreløpig siste gang.

Stafetten ble gjenopptatt på Kalvøya i 2004. Da meldte 27 lag seg på. Stafetten vokste raskt, og antall deltakende lag ble bortimot firedoblet på 8–9 år.

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Tyrving

Tyrvinglekene innendørs
Tyrvinglekene innendørs er et innendørs friidrettsstevne for deltagere i alle aldre, arrangert i Bærum idrettspark på Rud av Idrettslaget Tyrving. Stevnet går over to helgedager, vanligvis i februar.

Stevnet ble arrangert for første gang i 2014, litt under ett år etter at Bærum idrettspark sto klar for friidrett. "Stevnet blir av flere sett på som et uoffisielt norgesmesterskap", het det i en Narviksavis.

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Tyrving


 

Tyrving har trening på Nadderud stadion om sommeren. Bildet er fra 2009.
Kilde: Bærum bibliotek
Se også detaljkart
Klubbhuset til Tyrving ligger på Kadettangen, og er venstre del av bygningen vi ser på bildet. Foto: Knut Erik Skarning

Tyrving, Tyrvinglekene og Tyrvingstafetten

Tyrving har trening i Bærum idrettspark om vinteren. Her ser vi den store flerbrukshallen 2020. Sett fra sydøst. Foto: Knut Erik Skarning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berit Berthelsen vinner et av sine 11 norgesmesterskap i lengde. Foto fra NM 1966. Kilde: Store norske leksikon

 

 

 

 

Klubbhuset til Tyrving ligger på Kadettangen, og er venstre del av bygningen vi ser på bildet. Foto: Knut Erik Skarning